”Crossfit på arbetstid är kul och ger resultat”

En friskvårdstimme i veckan ger resultat. Det visar de regelbundna hälsokontroller som görs.

– Vi kör cross-fit en timme varje vecka. Det är kul och det ger resultat, säger Anton Hultin som är projektledare på Bergsäker i Jönköping.

Mycket bilåkning och stillasittande vid datorn riskerar sätta sina spår såväl i kroppen som i frånvarostatistiken på arbetsplatser. Eftersom regelbunden motion och rörelse är en dokumenterad lösning, införde Bergsäker för ett par år sedan möjligheten till en friskvårdstimme i veckan för alla anställda.

– Det är glädjande att konditionen faktiskt har blivit bättre hos våra anställda. Det har vi sett genom de regelbundna hälsokontroller som görs, säger Ida-Marie Tagesson, HR-chef på Bergsäker.

Anton Hultin är projektledare på Bergsäker i Jönköping och har varit en viktig pådrivare. Efter att Bergsäker provat idén med gemensamma träningsgrupper både i Göteborg, Halmstad, Karlshamn och Stockholm, drog Anton ihop ett gäng i sina hemtrakter.

– Varje fredag träffas vi på gymmet och kör en timma crossfit med en PT. Träningen passar perfekt för oss som behöver stabilitets- och rörlighetsträning och övningarna individanpassas så att alla kan hänga med, säger Anton.

Anton har märkt av många positiva effekter av träningen. Inte bara en bättre hälsa i form av fysiska värden, utan också att hållningen blivit bättre samt en ökad medvetenhet om hur man sitter och arbetar viket minskar riskerna för rygg- och nackont framtiden.

Ida-Marie Tagesson påpekar att friskvårdstimmen naturligtvis kan användas till annan motion också.

– Huvudsaken är att man rör på sig och kommer igång. Den bästa träningen är ju den som blir av och möjligheterna ökar ju kraftigt om arbetsgivaren kan bjuda på en timme, säger Ida-Marie Tagesson.

Bildtext: Stabilitets- och rörelseträning gör gott. Bergsäkers Aron Cleveson och Anton Hultin pustar ut efter träningspass.