”Det här kommer bara att öka”

Fredrik Pettersson arbetar som projektledare på Bergsäker AB och utgår från huvudkontoret i Göteborg. Jobbet innebär ett stort mått av administration och samordning men samtidigt också många resor ut på ”fältet”.  Kunderna finns utspridda över hela Göteborgsregionen och ända ner till Halmstad där Bergsäker just nu växer kraftigt.

Roligast med jobbet är nog att det är så mångsidigt och att man får vara ute och träffa människor. Det känns också som att vårt arbete ligger lite i tiden och jag märker att fler blir medvetna om att vi behövs, säger Fredrik Pettersson.

I samband med ett bygge är det många som berörs. Omkringliggande fastigheter kan påverkas rent fysiskt när det sprängs, schaktas eller utförs annan typ av markarbete.  Bergsäkers jobb är att hålla koll på detta. Genom att placera ut givare och sensorer på objekt som man vill skydda känner man av vibrationer som uppstår på grund av byggnationen.

– Har man inte kontroll över situationen kan markförhållanden ändras och det kan uppstå förändringar i fastigheterna vilket kan bli kostsamt för våra kunder, säger Fredrik.

Ambitionen är att få komma in i alla omkringliggande fastigheter innan bygget sätts igång. Villaägare och företag är ofta lättare och mer angelägna om att vara hemma och släppa in Bergsäker för en besiktning eller så kallad ”syneförrättning” som det heter på fackspråk.  Svårare är det med dem som bor i lägenhet. Där kan man behöva få hjälp av en fastighetsskötare eller ordförande i bostadsrättsföreningen, berättar Fredrik.

– Vi behöver nå ut till i alla fall 70-80 procent av alla lägenheter för att vara på den säkra sidan. Sedan ska vi ju efterbesikta också och då kan det ju falla av ytterligare hushåll, säger han.

Idealprojektet är när byggherren kontaktar Bergsäker i god tid innan spadarna sätts i marken och vill ha en riskanalys. Men så är det sällan, tyvärr. Det blir ofta snabba ryck.

– Vi blir ofta inkallade när bygget precis ska starta och då ska det förstås gå fort, säger Fredrik.

Vägen till Bergsäker har gått dels via arbetserfarenheter och dels via skolbänken. Efter några år på stålverket SSAB i Oxelösund sökte han in till Bergskolan i Filipstad där han läste till Bergskoleingenjör Sedan fick han jobb på Skanska där han bland annat arbetade som arbetsledare inom sprängning.

Framtiden för dem som arbetar med omgivningspåverkan är ljus, anser han.

– Vi bygger tätare och tätare i våra städer vilket leder till att vi kommer få allt mer att göra Samtidigt blir vi som företag starkare, inte minst för att vi blivit en del av Forcit-koncernen och fått utökad kompetens inom sprängteknik, säger Fredrik.

Fakta: Fredrik Pettersson
34 år, bor i Göteborg
Har tidigare arbetat på SSAB i Oxelösund och Skanskas avdelning väg-och anläggning Göteborg.
Utbildad bergskoleingenjör vid Bergskolan i Filipstad