”Till våren kommer jag vara hemma med min dotter”

Att vara förälder är ingen nackdel på Bergsäker. Företaget får höga betyg av sina anställda efter en rundringning bland medarbetarna.

– Jag skulle inte kunna tänka mig en bättre arbetsgivare. Det finns en stor förståelse för att man också är förälder och behöver vara flexibel för att få vardagen att gå ihop, säger projektledaren Kanar Rashid som har en son på två år.

Bergsäker är verksamt inom vad som åtminstone har varit en mansdominerad bransch varför föräldraledighet är ett relativt nytt fenomen men som nu är en självklarhet. Föräldraskapet kan – även om det finns lagstiftning som ska göra att det undviks – påverka både karriärs- och löneutvecklingen. Men den bilden vill inte Bergsäkers HR-chef kännas vid. Inte heller de anställda på företaget som vi talat med.

– Det känns helt naturligt. Till våren tänker jag vara hemma med min dotter, säger Atdhe Gashi som är projektledare på Bergsäker.

Atdhe Gashi som arbetar som projektledare i Halmstad har nyligen blivit pappa. För tillfället är frugan hemma och tar hand om dottern men till våren är det dags att börja plocka ut pappadagar.

– Jag har tidigare arbetat på företag där det inte har känts helt okej att vara hemma med barn, speciellt om man är man. Men på Bergsäker är det inga konstigheter alls, säger han.

Möjligheten att flexa med sin arbetstid är en viktig förutsättning för att få livspusslet att gå ihop, tycker Kanar Rashid. Ett tidrapporteringssystem håller reda på timmarna och så länge medarbetaren håller sig inom intervallet minus 40 timmar och plus 40 timmar, går det att vara flexibel med arbetstiden – så länge jobbet blir gjort.

– Det finns en stor frihet men under ansvar. Jag tycker att jag har hittat en bra balans mellan arbete och fritid, säger Kanar Rashid.

I botten finns en policy att Bergsäker ska stötta alla medarbetare som vill vara föräldralediga, män som kvinnor, men det räcker förstås inte med riktlinjer. Man måste jobba med frågan kontinuerligt om ambitionerna ska förverkligas och visa att man menar allvar, hävdar HR-chefen Ida-Marie Tagesson.

– Att våra anställda kommer att vara föräldralediga är lika naturligt som att de kommer ha semester. Klart att det blir lite pusslande ibland för att få ihop det och i vår bransch är upparbetade relationer med kunder enormt viktiga men vi löser det. Man får backa upp varandra, säger Ida-Marie Tagesson, som själv är föräldraledig just nu men som är tillbaka på jobbet igen vid årsskiftet.