Fredrik Pettersson - Analys av omgivningspåverkan inför byggprojekt - Bergsäker
Driftstatus


Ladda upp CV *
Ladda upp personligt brev *

Fredrik Pettersson


Fredrik Pettersson arbetar som projektledare på Bergsäker AB och utgår från huvudkontoret i Göteborg. Jobbet innebär ett stort mått av administration och samordning men samtidigt också många resor ut på ”fältet”.  Kunderna finns utspridda över hela Göteborgsregionen och ända ner till Halmstad där Bergsäker just nu växer kraftigt.

I samband med ett bygge är det många som berörs. Omkringliggande fastigheter kan påverkas rent fysiskt när det sprängs, schaktas eller utförs annan typ av markarbete.  Bergsäkers jobb är att hålla koll på detta. Genom att placera ut givare och sensorer på objekt som man vill skydda känner man av vibrationer som uppstår på grund av byggnationen.

Ambitionen är att få komma in i alla omkringliggande fastigheter innan bygget sätts igång. Villaägare och företag är ofta lättare och mer angelägna om att vara hemma och släppa in Bergsäker för en besiktning eller så kallad ”syneförrättning” som det heter på fackspråk.  Svårare är det med dem som bor i lägenhet. Där kan man behöva få hjälp av en fastighetsskötare eller ordförande i bostadsrättsföreningen, berättar Fredrik.

Idealprojektet är när byggherren kontaktar Bergsäker i god tid innan spadarna sätts i marken och vill ha en riskanalys. Men så är det sällan, tyvärr. Det blir ofta snabba ryck.

Vägen till Bergsäker har gått dels via arbetserfarenheter och dels via skolbänken. Efter några år på stålverket SSAB i Oxelösund sökte han in till Bergskolan i Filipstad där han läste till Bergskoleingenjör Sedan fick han jobb på Skanska där han bland annat arbetade som arbetsledare inom sprängning.

Framtiden för dem som arbetar med omgivningspåverkan är ljus, anser han.


Fakta: Fredrik Pettersson
34 år, bor i Göteborg
Har tidigare arbetat på SSAB i Oxelösund och Skanskas avdelning väg-och anläggning Göteborg.
Utbildad bergskoleingenjör vid Bergskolan i Filipstad