Internationell sprängare i Hongkong- ett variatonsrikt och socialt uppdrag

Att arbeta som sprängkonsult innebär ofta att ha stora delar av världen som arbetsfält. Gerth Ståhl har arbetat som internationell sprängare/konsult sedan 1982. Han trivs med arbetet som levererar nya utmaningar och förutsättningar i varje enskilt projekt, oavsett om han borrar och spränger lagerutrymmen för bensin och olja i Saudiarabien eller i samband med stora byggprojekt i Hongkong.

– När man arbetar internationellt som sprängkonsult får man se många tekniska lösningar ute i fält. Varje land har sina restriktioner och sitt sätt att hantera tekniska utmaningar. I Etiopien var sprängningsarbetet exempelvis primitivt, där hanterades sprängstenen ofta manuellt, säger Gerth Ståhl, som varit verksam som sprängkonsult sedan 1975.

hongkong

Montering av vibrationsmätare i Hongkong

Blasting engineer i Hongkongs tunnelbaneprojekt

Sedan utlandskarriären tog fart 1982 har han bland annat hunnit arbeta i Kuwait, Saudi Arabien, Grönland, Qatar, Bahrain, Zambia, Etiopien och Förenade Arabemiraten.
Sedan ett drygt år tillbaks är han bosatt i Hongkong, där han arbetar som sprängkonsult i ett tunnelbaneprojekt mitt i landets centrala delar.

Det som utmanar och driver Gerth Ståhl i arbetet som sprängkonsult är variationen, möjligheten att arbeta i team med kollegor från många länder och att hantera nya utmaningar, som varierar beroende på projektets karaktär, lokala restriktioner, resurser och grundläggningsförutsättningar.

20130827_105835

Har arbetat med internationella undervattenssprängningar

– Jag blev tillfrågad om jag ville bli blasting engineer i Hongkong och bestämde mig för att anta utmaningen. Jag arbetade då som teknisk sprängkonsult/technical manager på ett företag i Saudiarabien, men eftersom mitt kontrakt snart gick ut passade jobbet i Hongkong bra, säger Gerth Ståhl, som har en lång och gedigen erfarenhet på sprängområdet Han har tidigare bland annat arbetat som yrkesdykare.

I sina tidigare uppdrag har han genomfört avancerade undervattenssprängningar och arbetat med som offshore- och anläggningsdykare, då han varit delaktig i bärgningsuppdrag.

20130813_085107 (1)

Ofta ensam svensk ute på fältet

Han inledde sin utlandskarriär med att arbeta som sprängexpert. Numera ansvarar han bland annat för förråden där dynamit och tändare förvaras på ett tunnelbaneprojekt som innefattar en ny tunnelbanestation samt ett antal tunnlar på Kowloon mitt i centrala Hongkong.

Under årens lopp har Gerth Ståhl bland annat arbetat med att spränga i samband med att världens största underjordsfacilitet för olja och bensin anlades i Saudiarabien. Då samarbetade han med flera andra skandinaver, men numera är han oftast ensam svensk ute på fältet. Regelverket varierar mycket från land till land, det första Gerth Ståhl gör när han börjar arbeta i ett nytt land är därför att sätta sig in landets lagar och regelverk på sprängningsområdet.
– Den största utmaningen här i Hongkong är att jag har försökt få Mines Department att förstå sprängningsarbetets praktiska förutsättningar. Hongkong är ett tättbebyggt och tätbefolkat land, vilket förstås bidrar till att skapa speciella förutsättningar för sprängningsarbetet, säger Gerth Ståhl.