Emanuel Pålsson

Emanuel Pålsson, teknisk konsult Bergsäker AB i Karlshamn: Problemlösaren i Region Syd

Det kan bli många mil på vägarna då kunderna finns i stora delar av södra Sverige. Men det är det värt. Jobbet som teknisk konsult är omväxlande och utmanande och ingen dag är den andra lik.

– Kalla mig gärna för problemlösare. Det gör inget om det är struligt eller svårt, det är då jag trivs allra bäst, säger Emanuel Pålsson som utgår från Bergsäkers kontor i Karlshamn.

Att han började arbeta på Bergsäker var inget som var planerat. Emanuel Pålsson har en bakgrund som byggare och kakelugnsmakare och det var som specialist på eldstäder och skorstenar som han först blev anlitad av Bergsäker. En skorsten hade spruckit och man ville ta reda på orsaken.

– Jag blev headhuntad. Idag är vi unika med kompetens kring eldstäder och skorstenar och besiktigar och provtrycker hundratals varje år, säger han.

Emanuel Pålsson har arbetet på Bergsäker i snart tre år och sedan starten har jobbet utvecklats till att bli betydligt bredare. Han beskriver sig mer som allt-i-allo och som teknisk konsult är förbesiktningar och efterkontroller på byggnader vardagssysslor vid sidan av att delta i skadeutredningar.

I Karlshamn – som är en del av Region Syd – arbetar fyra personer som servar kunder på Öland, Kalmar, Blekinge och delar av Skåne och kompletterar därmed kontoret i Malmö.

– Det blir emellanåt en hel del resor och övernattningar. Men det är ett intressant och många gånger ett viktigt jobb som jag verkligen trivs med, säger han.

Att arbeta med omgivningspåverkan och att ta hand om allt det där runt ett bygge eller projekt så att kunden och omgivningen kan känna sig trygga, är något som känns bra. Information som ges i god tid till berörda. Riskanalyser, besiktningarna och mätningarna som görs inför byggstart. Eller provtagningarna som tas. Det är exempel på förebyggande aktiviteter som kan vara avgörande för att vägbygget eller tunnelbygget håller tidplanen eller sin budget.

Och naturligtvis kan man hamna i tuffa och svåra situationer på jobbet – gentemot både uppdragsgivare och omgivning. För att klara jobbet är det en stor fördel om du gillar att arbeta med människor, påpekar Emanuel.

– Det är viktigt att alltid hålla huvudet kallt. Vi anlitas som experter och förväntas säga precis som det är. Vi ska peka på eventuella brister och aldrig ducka för sanningen, oavsett hur jobbig den kan vara. Vår kunskap sparar både tid och pengar för kunden, säger Emanuel.

Fakta:

Namn: Emanuel Pålsson

Ålder: 40 år

Titel: Teknisk konsult Bergsäker AB i Karlshamn sedan maj 2014.

Bor i: Kallinge utanför Karlshamn.

Utbildning: Har tidigare arbetat som kakelugnsmakare.

Fritidsintressen: