Ida-Marie Tagesson, ny HR chef på Bergsäker

”Det är kandidaternas marknad nu”

Det går bra för Bergsäker. Det byggs som aldrig förr och marknaden för omgivningspåverkan växer. Men att hitta kvalificerad arbetskraft är svårare. Konkurrensen om ingenjörerna och kompetent arbetskraft är knivskarp.

– Det är kandidaternas marknad nu, säger Ida-Marie Tagesson som är Bergsäkers nya HR-chef. 

Ida-Marie Tagesson har arbetet i över åtta år med bemanning och rekrytering inom olika områden och på olika nivåer, allt från ingenjörer till produktionspersonal, senaste på Proffice som kontorschef. Sedan ett par veckor tillbaka är hon Bergsäkers nya HR-chef och träder in i rollen när byggindustrin är glödhet och affärerna går på högvarv.

– Förutsättningarna är förstås goda. Bergsäker är ett mycket stabilt företag med en god position och står för fina värden. Men det är många som slåss om kompetenta medarbetare så det gäller att ha en plan, säger hon.

Visionen är att Bergsäker ska vara branschens mest attraktiva arbetsgivare och för att nå dit är det så klart viktigt att personalfrågorna får lov att ta plats och hamnar högt upp i organisationen.  HR-chefen sitter med i ledningsgruppen.

Främsta uppdraget är att se till att medarbetarna trivs och är stimulerade så att Bergsäker även i framtiden kan behålla sina anställda. Samtidigt är det viktigt med det utåtriktade arbetet att synas på mässor och skolor för att enklare kunna locka till sig kompetent arbetskraft.

– Jag vill framför allt fokusera på de mjuka värdena. Vi ska erbjuda bra konkurrenskraftiga löner och goda förmåner men forskning visar att ersättningen i form av pengar inte är avgörande när man väljer ett arbete, säger hon.

Istället måste det kännas rätt i ”magen”.

– Det som är avgörande är hur man uppfatta företagets mjuka sidor – företagskulturen, vilka värderingar som företaget står för, att man känner tillhörighet och hur arbetsklimatet verkar på arbetsplatsen, säger Ida- Marie.

Varför det blev HR för Ida-Marie beror framför allt på ett stort intresse för människor och möjligheten att kunna påverka vardagen för många.  En tidigare arbetsplats fungerade som väckarklocka. När hon såg hur dåligt personalen mådde – på grund av en osund företagskultur – bestämde hon sig och sökte in på personalvetarutbildningen på Högskolan i Halmstad.

Fakta: Ida Marie Tagesson

35 år
Bor i Göteborg
Uppväxt i småländska Markaryd
Personalvetare från Högskolan i Halmstad
Tidigare erfarenheter från bemanningsbranschen, senaste hos Proffice där hon arbetat i flera ledande roller.
Fritidsintressen är bland annat musik, resor, inredning och historia. Målet är att komma igång med träningen i höst, än så länge har det enbart blivit Cross fit en gång i veckan tillsammans med Bergsäker