Omgivningspåverkan – Ett detektivarbete

Att arbeta med omgivningspåverkan i Stockholm kan vara lite som ett detektivarbete. De stora riskerna syns sällan med blotta ögat utan lurar ofta under ytan.

– Det finns inte mycket plats kvar, ändå bygger man. Då är det naturligtvis mycket som kan gå fel om man inte håller koll på riskerna, säger Johan Wikström som arbetar som projektledare på Bergsäker AB i Stockholm med riskanalyser som en av sina specialiteter.

Stockholm växer så det knakar och byggkranar trängs bland hus, människor och bilar. Det omfattande byggandet leder inte bara till förtätning av staden, utan också till ökade risker för byggare och omgivning. En sprängskiss på Stockholm kan faktiskt liknas vid en Schweizerost sett från sidan.

– Mitt jobb börjar ofta med att vi gör en riskanalys och pekar på vad som kan gå snett. Vi lyfter upp riskerna till ytan och kan sedan hjälpa till med att hantera dessa åt kunden, säger Johan Wikström.

Målet är att kunden tryggt kan ägna sig åt sitt bygge, det som sker innanför byggstaketet, medan Bergsäker tar hand om ”allt” utanför. Att ha en god dialog med grannar, hålla koll på tunnlar och tunnelbana under jord och se till så att bygget inte stör känslig teknisk utrustning hos verksamheter i närheten, är bara några exempel.

– Det är ofta en hel del detektivarbete innan man kan börja bygga. Ritningar och andra bygghandlingar ska tas fram för att man ska vara på den säkra sidan. Samtidigt ska man hantera oroliga grannar som undrar vad som händer när det sprängs, säger Johan Wikström. Oftast pratar man om konkreta risker som sprickbildningar eller påverkan på hus och egendom men de ”mjuka” riskerna bör inte underskattas, poängterar Johan.

Sverige är överklagandets land. Grannar och människor bryr sig om hur sin omgivning utvecklas och kan lätt sätta käppar i hjulet. Informationsmöten med boende är därför vanligt och oftast väldigt viktigt.
Jobbet bjuder på en stor variation av arbetsuppgifter och innebär en hel del resor ut till kunderna. För att trivas i rollen behöver man vara flexibel och ständigt beredd på problemlösning.

– Man får arbeta hårt för att få ihop ”ekvationen”. Men Bergsäker kan verkligen göra en stor skillnad och bidra till att skapa acceptans för bygget bland omgivningen, säger Johan.

Johan Wikström är civilingenjör och har läst ”väg och vatten” vid KTH. Innan han började på Bergsäker i våras jobbade han på konsultföretaget ÅF med liknande arbetsuppgifter. Han är 34 år och ser ljust på framtiden.

– Inte minst med tanke på bostadsbristen och hur våra städer växer. Det kommer säkert att finnas ett stort behov av Bergsäkers tjänster även i framtiden, säger Johan.

Fakta: Johan Wickström
34 år, bor i Stockholm, gift och två barn.
Sju år i branschen.
Utbildad civilingenjör (”väg och vatten” ) vid KTH Stockholm.