På djupet med sprängexperten Sjoerd Spijkerman

Staden växer på höjden. Men också på djupet. Bergsäker har träffat Sprängexperten Sjoerd Spijkerman som är vd på systerföretaget Spijkerman Berg och Sprängteknik AB i Solna och som beskriver Stockholm under ytan som en ”schweizerost”.

Medan Bergsäker tar hand om omgivningen och ”allt” utanför byggstaketet håller systerbolaget Spijkerman Berg & Sprängteknik till mitt i händelsernas centrum. Ofta mitt i grusgropen när det ska sprängas och beredas plats för nya byggen. Förbifart Stockholm, Roslagsbanan och Fagersta sjukhus är bara några exempel på projekt där ett samarbete skett mellan bolagen.

För att kunna erbjuda den bästa kundnyttan är bra samarbetspartners av yttersta vikt. Spijkerman berg och sprängteknik har en unik kunskap som breddar Bergsäkers erbjudande och ökar möjligheterna att, vid behov, tillgodose kunder med förstklassiga tjänster kring berg och sprängteknik. Bolagen delar dessutom lokaler i Solna och ingår i finska Forcit-koncernen.

Vd:n Sjoerd Spijkerman är i grunden ingenjörsgeolog och är en av landets mest erfarna sprängtekniker. Tillsammans med sina kollegor arbetar han över hela landet och har varit inblandad i många stora och kritiska bygg- och infrastrukturprojekt. Citytunneln och Turning Torso i Malmö, Landvetter flygplats i Göteborg och en rad stora och välkända byggprojekt i Stockholm.

– Jag fick tidigt ett stort intresse för berg och natur och är en hängiven klättrare. Jag tror att mitt yrkesval kan komma därifrån, säger Sjoerd Spijkerman.

Favoritprojektet behöver dock inte vara stora och välkända projekt. Det som kallas för ”försiktig sprängning”, det vill säga sprängning i känsliga miljöer, är något som triggar honom lite extra. Ibland behöver man kanske spränga rakt under ett bostadshus för att bereda plats för en tunnel eller annat utrymme under jord. Det är något som är utmanande.

Ett exempel på känsligt projekt var i samband med bygget av en tunnel under Södersjukhuset. Det skulle sprängas bara ett tiotal meter under akutmottagningen. Inget fick gå fel förstås och sprängningen skulle inte innebära några avbrott för verksamheten.

Stockholm är inte bara tillväxtmotor i Sverige och en gigantisk byggarbetsplats utan också en speciell plats för en geolog, förklarar Sjoerd.

– Stockholm ser idag ut lite som en schweizerost under jord. Och man behöver gå allt djupare och spränga. Det är inte ovanligt att gå ner på 60-80 meters djup för att bygga tunnlar i huvudstaden, säger Sjoerd Spijkerman.

På grund av ökade säkerhetsbestämmelser har logistiken blivit allt mer krävande vid uppdragen. Vid varje enskild sprängning hämtas sprängmedel ut, på några fåtal platser i Sverige. Och man har förstås inget lager av sprängmedel¨.

Inom Forcit-koncernen ingår även utbildningsföretaget Bergsutbildarna AB där Sjoerd Spijkerman också sitter på vd-stolen. Målgruppen för utbildningarna är myndigheter, brandmän, polis med flera men också framtida bergsprängare som kan gå på företagets YH-utbildningar.

Fakta: Sjoerd Spijkerman

VD i två bolag, Spijkerman Berg och Sprängteknik AB och Bergutbildarna AB som liksom Bergsäker ingår i Forcit-koncernen.
Utbildad ingenjörsgeolog vid Universitetet i Utrecht i Holland.
Flyttade till Sverige 1999. Har tidigare jobbat för Skanska, Ramböll Sverige och Sweco.