Störst i Norra Europa – kanske i världen

Störst i Norra Europa, kanske i världen – Men målet är att vara bästa partnern

Efter fyrtio år i familjen Karlssons ägo har Bergsäker gått och blivit en del av den nordiska koncernen Forcit. Vi fick en pratstund med Jari Honkanen, styrelseordförande för Bergsäker och ansvarig för Forcit Consulting, som består av sex självständiga dotterbolag i Finland, Sverige och Norge.

Hur kommer det sig att ni blev intresserade av just Bergsäker?
– När vi studerade den svenska marknaden imponerades vi av Bergsäker som inte bara var ett välkänt, respekterat och friskt företag utan som också hade en strategi, image och ambitioner som fick företaget att stå ut från mängden och vara mer framstående än sina konkurrenter.

Hur gör Bergsäker Forcit starkare?
– Efter förvärvet är vi cirka 90 konsulter med en samlad omsättning på 15 miljoner euro årligen. Förvärvet gör oss till den största leverantören av konsulttjänster i branschen i norra Europa, och i själva verket också en av de största i hela världen – om inte den största. Kunnandet och storleken gör oss till en mycket god partner för många företag.

På vilket sätt kommer kunderna märka av att Bergsäker är en del av Forcit Consulting?
– Det tydligaste mot kund är att vi nu syns och presenterar oss själva som en enhet allt oftare. Vid behov kan Bergsäker samarbeta med våra andra företag inom koncernen och därmed kunna erbjuda en större bredd av expertis och service än tidigare.

Hur blir Bergsäker starkare med hjälp av Forcit?
– Att ha en stor industriell ägare som Forcit i ryggen ger naturligtvis stora fördelar. Inte minst när det gäller det finansiella. Det blir lättare att satsa och göra nödvändiga investeringar. De anställda har dessutom mycket att vinna genom att nu ha möjlighet att ta del av Forcits internutbildningsprogram.

Hur är positionen på den svenska marknaden idag?
– Vår position i Sverige är stark. Vi har kronjuvelerna från alla områden i vårt team, Bergsäker inom omgivningshantering, Spijkerman inom sprängteknik och Bergutbildarna som arbetar med utbildning. Vi kan och kommer att utvecklas genom att fortsätta göra det vi gör bäst och samarbeta och stödja varandra ännu mer i framtiden.

Vad är målet?
– Affärsområdet Consulting är ett strategiskt satsningsområde inom Forcitgruppen. Vårt mål är att bli den ledande och mest eftertraktade partnern inom vår bransch. Jag är säker på att vi kommer att fortsätta växa och tillföra ännu mer varierande kompetens och bättre geografisk spridning för våra tjänster i framtiden. Vi har nu ännu bättre möjligheter att ta helhetsåtaganden för våra kunder.

Den svenska marknaden är stark och konjunkturen är god. Hur ser det ut i övriga Norden just nu?
– Den finska marknaden har nu börjat växa efter att under flera år ha stått still. Vår bransch växer just nu med 2-3 procent årligen i Finland, men vi ser en ökad tillväxt framöver. I Norge finns en stor potential och marknaden har fortsatt att vara god även under den senaste tidens finanskris.

Fakta: Jari Honkanen
Styrelseordförande Bergsäker
Ansvarig för Forcit Consulting
Bergteknikingenjör vid Helsingfors Tekniska Universitet
Bakgrund: Atlas Copco, Tamrock, Sandvik.
Började på Finnrock 2004. Vd sedan 2008.
Sambo och två vuxna döttrar, bor i Helsingfors.
Gillar utomhusaktiviteter på fritiden, exempelvis golf, skidåkning, vandring.